Rock 'n' Roll Ghost

my perspective on the big world of music

But Don't Forget All the Diamonds and Pearls, Never Could Fix the Poor Little Rich Girls

Publicerad 2008-11-26 21:10:47 i Music makes people come together,

Jullåtar har fått en så dåliga klang. Jag är trött på att höra nya versioner på gamla låtar och försök att göra nya julklassiker. Framför allt när sveriges så kallade "musikelit" ska göra julkonsertturneer i mängder. Den enda julkonserten som jag någonsin har velat gå på riktigt mycket sker den 10 December på Manhattan i Carnegie Hall  i år - The McGarrigle Christmas Hour featuring Rufus och Martha Wainwright. Förrutom Rufus, Martha, deras mamma och moster finns även Emmylou Harris, Lou Reed, Laurie Anderson, Jimmy Fallon och Teddy Thompson med där. Vem vill inte höra Lou Reed sjunga "When You Wish Upon A Star"?

The McGarrigle and Wainwright Family
(
för länge sedan)



men på grund av tid och pengarbrist så kommer jag inte vara där. Men då är man tacksam att det finns internet och youtube. Därför tänkte jag nu under den senaste framtiden tipsa om bra Vinterlåtar.

Så dagen till ära (och därför inlägget berör temat) så vill jag tipsa om låten

Rufus Wainwright - Spotlight On Christmas


"Seek and ye shalI find"

Publicerad 2008-11-25 00:04:39 i Music makes people come together,

Redan som barn förkastade jag gud. Jag minns att jag hade sätt ett avsnitt av Lotta på Bråmakargatan och hur hon bad till gud när hon skulle gå att lägga sig. Jag försökte be och efter 2 minuter av koncentration gav jag upp. Det kändes ganska löjligt. När jag fick min "barnens bibel" tror jag inte att jag läste en sida, ännu mindre var jag intresserad av den. (förövrigt blev den en del ett försök att göra en hemlig bok, som jag hade sätt på HAJK. blev dock inte så lyckat). Jag tyckte att det var ganska idiotiskt att tro på gud under en del av min tonårstid.
Det där med religion är ju rätt intressant. Visst har jag en förståelse att människor vill söka en förklaring och ha en tro på det där oförklariga. Men under mina levnadsår har jag blivit mer och mer övertygad humanist.
De människor som får en "uppenbarelse" och börjar tro på gud, tro jag inte handlar om att hitta något oförklarligt. Att inte tro på gud är ett sätt att erkänna för sig själv att man faktigt accepterar att det finns den del oförklarliga saker här i livet. Precis som mycket annat finns det inte svar på alla frågor, men tror jag på vetenskap.

När jag hör en låt som Someone to Watch Over Me med Martha Wainwright  kan jag ju ärligt säga att jag tror att det finns någon som tittar till mig då och då. Inte någon som jag kan påverka eller be till, utan en människa som verkligen finns där för att hon bryr sig, som en själ, inte nödvändigtvis en levande människa. Jag har alltid kallat henne Inga. En kvinna som jag aldrig träffat eller känt, men är en del av mig. En farmor som aldrig blivit kallad farmor.

   



Un Grand Disque de Fromage Tourne dans le Ciel

Publicerad 2008-11-18 19:03:51 i Music makes people come together,

Under min gymnasietid läste jag franska. Jag hade en underbar franska lärare vid namn Majorie. Av anledningen av att hon kom ifrån Australien fick vi lära oss franska på engelska. om ni förstår. Hon var en riktigt inspiration som lärare och jag minns inte hur många gånger som vi fick göra dramatiska rörelser till rörelse-verben, för att vi skulle komma ihåg.
I undervisningen stoppade hon även in en del musikinslag. Vi fick lyssna på låtar och gå igenom texten. En av dessa låtar fastnade jag för. Croque. För de som inte förstår franska, så handlar låten om en man som jobbar på en kyrkogård och hu han äter en massa mat.



Thomas Fersen - Croque

Strangeways, Here We Come

Publicerad 2008-11-14 10:47:05 i Music makes people come together,

Mitt första möte med The Smiths var när jag gick höstterminen i 9an. Jag såg mitt favoritprogram Musikbyrån, som tyvärr inte alls är det samma idag, och de visade en hel timma dokumentär om The Smiths. Det jag fångades mest av The Smiths var nog mest hela grejen att de kom ifrån Manchester, den staden som mitt huvud var den coolaste  (ett väldigt vanligt uttryck i mitt liv just då, idag gör jag allt för att undvika att säga det) staden. Något annat som fångade mig var storyn om The Smiths.

Senare den samma jul så träffade min bror sin nuvarande flickvän, Emma. I julklapp av honom fick jag, håll i er, The Smiths skivan Louder Than Bombs, som han hade blivit tipsad av Emma.  Kanske hade jag aldrig förstått grejen med The Smiths om jag inte fått den där skivan för snart 5 år sedan.

Några Smiths klassiker och favoriter

The Smiths - There's a Light That Never Goes Out
The Smiths - Shoplifters of the World Unite
The Smiths  - This Charming Man
The Smiths - Last Night I Dreamt That Somebody Loved Me
The Smiths - Heaven Knows I'm Miserable Now

Let Me Be the One Who Shines With You

Publicerad 2008-11-11 23:27:51 i Music makes people come together,







Jag har alltid föredragit Noel framför Liam. Noel Gallagher är geniet och har nog alltid, medvetet eller omedvetet, varit en förebild och inspiration när det gäller musikskrivandet för mig. Det enkla och musikaliska. Att berätta en historia utan att faktiskt gå in i varje lilla detalj. Hans filosofi när det gäller att undvika att berätta vad och om hans låtar handlar om gillar jag med. Spelar det någon roll egentligen, en bra låt ska kunna tala för sig själv (en riktig klyscha, jag vet).





Noel har i åratal pratat om att göra en soloplatta, jag vet att jag kommer gilla den. Men så länge jag väntar på den så lyssnar jag på några låtar som verkligen bevisar att Noel är ett geni när det gäller låtskrivande. Enjoy.

Sad Song
Half the World Away
Slide Away

They Say Our Love Won't Pay the Rent

Publicerad 2008-11-08 22:10:12 i Music makes people come together,

Efter att ha sett Idol går blev jag påmind om en grymt bra sångerska (och skådespelare).
Cher.
Många gillar inte henne, men jag diggar verkligen hennes röst som är en ren befrielse ifrån
alla wailande sångerskor som det finns alldeles för många av.
Här är några Cher-klassiker som man tåls att bli påmind av, då och då.


Cher - Walking In Memphis
(Sonny and) Cher - I Got You Babe
Cher - If I Could Turn Back Time
Cher - Just like Jesse James

The First Time I Saw You

Publicerad 2008-11-03 20:58:57 i Music makes people come together,

Kärlek är en del av livet som definitivt påverkar musiken man lyssnar på. Jag minns första gången jag blev kär på riktigt, det var några år sedan och dess värre var den en olycklig sådan, men det var i alla fall kärlek. Jag minns hur Elliott Smith dök upp i mitt liv, tyvärr precis innan han dog. Hans musik passar till alla känslor, men framför allt till gråt och uppgivenhet.

Elliott Smith

Twillight * Pitseleh

Angeles * Between the Bars



Waltz #2 (XO) * Pretty (ugly before)

I Figured You Out

Serve Me the Sky with a Big Slice of Lemon

Publicerad 2008-11-01 16:24:31 i Music makes people come together,

The National är ett band som har fastnat i mitt liv. Jag minns att jag beskrivit bandets musik som ett tåg.

Suggestivt och Dynamiskt
.

Kanske är det Matt Berningers röst eller kanske är det flitiga användandet av symbalen (som jag är förövrigt är löjligt förtjust i, de gångerna jag suttit vid ett trumset är det den som jag slår mest på). Kanske är det bara låtarna som är så himla bra.


Så här är några av mina nya favoriter med the National.

The Geese of Beverly Road
(här ska givetvis en speciell person tackas för upptäckten, du vet vem du är)
*
All the Wine
*
Daughters of the SoHo Riots




Om

Min profilbild

Musikblogg

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela